Üdvözöljük az Autó-Doktor Horváth Kft. weboldalán! Közvetlen elérhetőség: +36-84/519-219

reklam bal

fekakcio bal nagy

olajakcio bal

Kipufogórendszer

Optimális kipufogó

A kipufogó fontos feladata a belsőégésű motorok által termelt füstgázok redukálása és a zajcsökkentés. Aki már egyszer elvesztette kipufogóját, pontosan tudja, miről van szó.

Milyen terheléseknek van kitéve a kipufogó?

kipufogoA kipufogót rendkívül magas hőmérsékletek terhelik. Rendkívüli mechanikus terheléseket kell kibírnia, mint a kőfelverődés, só és a motor által keltett rezgések. Mindemellett az égési folyamat során keletkező savas kondenzátumok is marják a kipufogót. Különösen veszélyeztetettek a kevés kilométert futó és hosszabb időre leállított járművek.

 

 

A kipufogóval szembeni követelmények:

•    optimális illeszkedés és forma
•    hosszú élettartam
•    optimális motorteljesítmény
•    katalizátoros füstgáztisztítás
•    a lehető legkisebb zajkibocsátás

A katalizátor feladata

katalizatorA katalizátor feladata az, hogy a motor kipufogógázának károsanyag-tartalmát csökkentse. Ezt azzal éri el, hogy a működése során fellépő magas hőmérsékleten a benne található nemesfémek a káros anyagok egy részét oxidálják, vagy ártalmatlan anyagokká alakítják. Ha a motor beállítása nem a gyári adatoknak megfelelően történik, a katalizátor hatásfoka jelentősen lecsökken, és a katalizátor meg is hibásodhat. A gyártáskor a nemesfémeket a katalizátor-mag extrudált kerámia méhsejt szerkezetére viszik fel. A kerámia-mag áramlási csatornák százait tartalmazza, ezek biztosítják, hogy az átáramló kipufogógázok a lehető legnagyobb felületen érintkezzenek a katalitikus reakciót létrehozó nemesfémekkel. A reakció csakis közvetlen érintkezés útján jön létre, ha a katalizátor magja szénnel, olajjal, vagy ólommal eltömődik, jelentősen lecsökken a katalizátor hatékonysága. Ma a legtöbb katalizátorban szabad átfolyású kerámia méhsejt szerkezetű magot találunk. A gépkocsikon alkalmazott katalizátorok fajtája évjárattól, motor űrtartalomtól és a gépjármű súlyától függ.

Mi az a részecskeszűrő és mi a szerepe?

A dízel autókban (is) az égés tökéletlen. Az égés után rengeteg káros anyag és nagy mennyiségű korom távozik a kipufogón át a környezetbe. Ennek csökkentését hivatott a részecskeszűrő (DPF, Diesel Particulate Filter, vagy FAP) elvégezni. A legnagyobb problémát a korom okozza, amely már párszáz kilométer alatt is tökéletesen eltömítené a részecskeszűrőt. Ennek megoldása, hogy emelve a hőmérsékletet (vagy csökkentve a korom égési hőmérsékletét), megszabadítjuk a részecskeszűrőt a lerakódott koromtól, az által, hogy elégetjük azt. Erre az autógyárak több megoldást fejlesztettek ki,. Az adalékanyagos megoldás esetén csökken a korom égési hőmérséklete, ezzel segítik elő a részecskeszűrő tisztítását. Az adalékot tartalmazó tartályt elég a szervizlátogatások alkalmával feltölteni. A másik megoldás esetén a gázok hőmérsékletét emelik a részecskeszűrőben, ezáltal ég el a korom. Ezt általában egy kevés gázolaj odajuttatásával érik el.

A nagy gondot az jelenti, hogy előbb vagy utóbb, minden részecskeszűrő eltömődik. Városi használatnál hamarabb, gyakori autópályás használatnál később kerül erre sor. Városi használatban, rövid, 5-10 kilométeres szakaszokon fel sem tud annyira melegedni a kipufogórendszer, hogy egyáltalán neki tudjon állni a rendszer a részecskeszűrő tisztításának. Eldugulás esetén azt veszi észre, hogy nincs erő az autóban, illetve jelez a fedélzeti számítógép is, amely méri a nyomást a részecskeszűrő előtt és után is.

Kipufogó rendszer  Motor  Vezérlés  Dízel befecskendezők  Üzemanyagrendszer tisztítás  Automataváltó olajcsere  Futómű szrviz  Fékrendszer  Akkumulátor  Klíma szerviz  GPS rendszerek

Lengéscsillapító  Intelligens diagnosztika  Téli, nyári átvizsgálás  Karosszéria javítás  Szélvédőcsere és javítás  Fényszóró felújítás  Műszaki vizsga és zöldkártya  Olajcsere specialista  Periodikus táblázat  Gumiabroncs garancia  Autómosás, ápolás

Autó-Doktor Horváth Kft.

8600 Siófok
Papfődi u.1.
Tel: +36/84/519-219
Fax: +36/84/519-211
E-mail: szerviz@auto-doktor.hu
logo kicsi ff

Levelezési cím

8601 Siófok
Pf.:177. Hungary

Nyitvatartási idő

Az Autó-Doktor Horváth Kft. szervíz az Ön rendelkezésére áll:

hétfőtől-péntekig: 8.00 - 17.00-ig,
szombaton - vasárnap: zárva.

Rólunk mondták

"Igényes és pontos munkát végeztek még a szűk határidők esetében is"

"Szolgáltatásaik összessége arányban áll az alkalmazott árazási gyakorlatukkal"