• qxif-envelopeszerviz@auto-doktor.hu
  • qxio-ios-telephoneKözvetlen elérhetőség: +36-84/519-219

Fényszóró felújítás

Matt fényszórók:

fenyszoro 2A matt fényszóró azonnal viseltes külsőt kölcsönöz a gépjárműnek, de ami ennél sokkal rosszabb, az a hatékonyság csökkenése a működés során. A matt felület csökkenti a kijutó fénymennyiséget, és akár négyszer kevesebb fényt képes így kibocsátani. Az előállított fény – bármilyen drága izzót is építsünk vagy építessünk egy ilyen autólámpába -, egyre kevésbé jut át a fényszóró burkolaton, amely bizonyos látási körülmények között baleset bekövetkeztében is szerepet játszhat. Egyfelől az autó vezetője sem veszi észre a veszélyt, másfelől pedig az ilyen homályos lámpaburával közlekedő autót is nehezebb észrevenni időben. A homályos, karcos lencse szórja a fényt, nem oda világít ahová kéne. Ha elvakítjuk a szembejövőt, azzal mások életét is veszélyeztetjük, nem csupán a sajátunkat.

Gyakori látvány, hogy az autó fényszórójának burája mattá, fénytelenné válik. Ennek oka elsősorban a természetes UV-sugárzás, másrészt az autó tisztításához használt erős vegyszerek hatása. Ez már a néhány éves autóknál is előfordulhat, s nem csupán esztétikai problémát okoz, de a láthatóságot, a világítás hatékonyságát, ezáltal a közlekedés biztonságát is rontja. A megoldás a lámpabúra polírozása jelentheti, amely valósággal újjávarázsolja a megfakult, mattá vált fényszórót!

Polírozás előnye:

  • Biztonságosabbá válik az éjszakai autózás mivel jobban látunk, és a szembe jövőket sem vakítjuk annyira – ami a mi biztonságunkat is javítja.
  • Egy felújított fényszóró javítja a gépkocsi megjelenését, és ezáltal növeli az értékét is.
  • Ha nő a gépkocsi értéke, könnyebbé válik az értékesítése. Egy fényszóró polírozás (és UV védelem) költségei csak töredékét teszik ki egy új pár vásárlásának.
  • A besárgult, „tejesedett” fényszóró a műszaki vizsgát is meghiúsítja.

A fényszóró fólia előnye:

Leghatékonyabb fényszóró felújítási technika a fóliás eljárás. A felcsiszolás után egy zsugorfóliát teszünk a lámpaburára, aminek az előnye a többi hátárnya! A kőfelverődés nem tesz kárt a lámpaburában, mivel a fólia rugalmas. UV fény védelem is meg van oldva, mivel ugyanaz a fólia van a lámpaburán, mint az első szélvédő kettő üveg közötti fóliája. Az első szélvédőn keresztül azért nem barnulunk le, mert a kettő üveg között van egy ragasztó és biztonsági fólia. Ehhez hasonló csak vékonyabb fólia kerül a lámpa búrára, ami egy esetleges szakadás esetén újracsiszolás nélkül is pótolható. Ilyen fóliát az új autók lámpaburájára is szoktak tenni, mivel a fóliának a feladata a védelem!

Ne feledje, a biztonságos közlekedéshez gépjárműve minden részének optimálisan kell működnie, ez pedig rendszeres karbantartást, odafigyelést igényel!

Forduljon szakemberhez időben, a megelőzés érdekében!