• qxif-envelopeszerviz@auto-doktor.hu
  • qxio-ios-telephoneKözvetlen elérhetőség: +36-84/519-219

Műszaki Vizsga és Zöldkártya

Kétévente a 4 évesnél idősebb autókat műszaki vizsgára kell vinni. Ha a műszaki lejárt az embernek el kell vinnie az autóját a vizsgabázisra. De mi értelme az egésznek és mire kell figyelni?    

A műszaki vizsga a biztonságot szolgálja

A balesetmentes közlekedés egyik alappillére, hogy megfelelő műszaki állapotú járművek vegyenek részt a közúti forgalomban. A gépjármű műszaki megvizsgálását a gépjármű tulajdonosa személyesen, vagy meghatalmazottja útján kérheti szervizeinkben.

Fontos, hogy a műszaki vizsgára jelentkező érvényes személyi okmányokkal, amennyiben mások nevében és képviseletében jár el, szabályosan kiállított meghatalmazással jelenjen meg a vizsgabázison.

Ahhoz, hogy gépkocsija megfeleljen a Közlekedési Felügyelet előírásainak, szabályzatainak és nem utolsó sorban az ön illetve családja és környezetének biztonságos közúti forgalomban való részvételéhez, cégünk maximálisan a lehető legjobb munkát végezi az autók műszaki vizsgára való felkészítése során.

Ellenőrzés és felkészítés mindenfajta autómárkára vonatkozóan (szgk./ kombi és kisteherautó 3500 kg-ig)

Díjtalanul ellenőrizzük gépkocsijának fékeit, futóművét, karosszériáját, elektromos rendszerét. A hatósági előírások figyelembevétele mellett, Önnel egyeztetve a biztonságos autózás megteremtéséhez szükséges javításokat és beállításokat végezzük el gépkocsiján.

A műszaki vizsga egybekötve a zöld kártyával a közlekedés biztonságát és a környezetvédelmét szolgálja. 2010 óta a műszaki vizsgáztatást és a zöldkártyát egybe kezelik a hatóságok. A sikeres átvizsgálás alkalmával egy matricát ragasztanak a forgalmiba. Ezért hozzuk magunkkal a forgalmit, és a regisztrációs dokumentumokat az utolsó forgalmiról.

Mi történik a Műszaki vizsgán

A műszaki vizsga alkalmával az éppen aktuális vizsgáztató egy próbakört tesz és figyeli a biztonságilag fontos alkatrészek működését. Majd megvizsgálja ezeket az alkatrészeket például a féknél a fékcsöveket, szivárgást keresve.
 Majd gondosan megvizsgálják a motort és környékét nagyobb sérülések után kutatva. Ezalatt ellenőrzik a fényszórókat, indexet mint biztonságtechnikai szempontokat.
 A járművet alulról is megvizsgálják: a felfüggesztés hibáit kutatják (összekötők, rugók, lengéscsillapítók, stabilizátorok..). Ezen felül a kerekeknek, gumiknak is jó állapotban kell lenniük. Az újabb járműveknél az is fontos, hogy az összes elektronikusan vezérelt rendszer működjön (ABS, ESP, légzsák és más asszisztenciák..). A belső térben is ellenőrzik a látást segítő eszközöket (ablakok, tükör, fényszóró) illetve vizsgálják az ülések, biztonsági övek állapotát is.

Közlekedés biztonsági alkatrészek:

  • Futómű
  • Fékek
  • Fényszórók
  • Szélvédő
  • Biztonsági övek
  • Légzsákok
  • stb.

Mi történik a Zöldkártyán

A műszaki vizsga alkalmával a környezetvédelem szempontjából is vizsgálják a kipufogórendszert és a hibás katalizátort amelyek felelősek a hangos zajokért és a megváltozott kipufogógázokért.
 Amennyiben hibát észlelnek a vizsgáztató megvonja a plakettet a járműtől és a tulajdonosnak 4 hete van, hogy megjavíttassa, és újra elvigye a vizsgabázishoz.

Honnan tudja az ember mikor kell műszakira vinni a gépkocsit?

Ezt a kérdést sokan felteszik, amikor már többnyire túl késő. Ehhez egyszerű lenne csak megnézni a hátsó rendszámtáblán lévő pakettet. Ott megtalálható, mikor kell a következő műszakira vinni az autót. Középen áll az év és a kör kerületén van a lejárat hónapja. Azonban a vezető a forgalmiban is megtalálja ezeket a dátumokat.
 Egy időben felkészített járművel nemcsak a közlekedés biztonságát őrizhetjük meg, hanem a esetleges büntetést is megússzuk. Figyelem: amennyiben Műszaki nélkül balesetet okozunk, akkor a másik fél anyagi kárát is nekünk kell részben megfizetni.

Mennyibe kerül egy műszaki vizsga?

Egy műszaki vizsga vizsgabázistól függően elő-műszakival kb. 25.000 és 30.000 Ft között van. Elő-műszaki előnye, hogy ha a műszaki vizsgát befolyásoló buktató tényező van, akkor nem kell kifizetni még egyszer a teljes műszaki vizsgát.Ha valakit rajtakapnak, hogy nyílt területen, vagy saját területen környezetvédelmi szabályokat be nem tartva olajt cserél 300.000 Ft-ig terjedő pénzbírságra számíthat.